JULIAN HAUGLAND BJORÅ TRIO - DIGS CAFE

Skrevet av
Helge Førde
Foto
Arne Hauge

FORFRISKENDE TRIO ÅPNET JAZZFEST PÅ DIGS CAFE

De gjør det ikke lett for seg selv Julian Haugland Bjorå Trio. De velger bort alle «harmoni»- instrumenter og står tilbake med en kontrabass, tenorsaksofon og et trommesett. Da blir lydbildet nakent og avslørende, men også svært åpent og oversiktlig. Julian komponerer musikken. Ofte med tradisjonelle harmoniske og melodiske vendinger som gjerne tar noen overraskende sidesprang. Artige å lytte til og et godt utgangspunkt for improvisasjon. Julian leverte mange fine soloer, har god teknikk og formelig leker seg med kontrabassen. Han spiller også fint med bue og tok til slutt frem el-bassen.

Den som utmerket seg kanskje mest som solist var Erlend Vangen Kongtorp. Han har utviklet seg til å bli en av landets dyktigste tenorsaksofonister. Han «vrøvler» ikke, men formidler artikulert, rytmisk og bestemt i helstøpte fraser. Kan minne litt om Dexter Gordon. I tillegg har han en tilstedeværelse og harmonisk oversikt som er imponerende. Det er rett og slett en fryd å høre på.

Steinar Heide Bø bak trommesettet klarte det nesten umulige - å ikke overdøve de to andre helt akustiske instrumentene. Han spilte utrolig svakt og oppfinnsomt uten å miste intensitet og groove. Fin sound i trommesettet og artig effekt med en ekstra hi-hat på hælen i den siste og eneste beat-låten.

Det var stappfullt på Digs Cafe og gjennomsnittalderen var ca 25 år. De fikk en forfriskende jazzhistorietime med en trio som bruker historien som en basis for å skape sitt eget originale uttrykk.