KOMA SAXO

13. MAI - STORSALEN
Skrevet av
August Glännestrand
Foto
Arne Hauge

Energi er et nøkkelord i Petter Eldhs Koma Saxo, og de klarer å fylle Storsalen med det. Som første band ut blant kveldens konserter. Jeg er tydeligvis ikke alene om min Koma Saxo-feber som har sittet i siden det første albumet kom ut i 2019. Klokken har knapt slått sju og det er allerede en stor gjeng samlet i Storsalen. Noen sitter, de fleste står, noe man med fordel gjør under en konsert som denne. Vi hører låter fra det ferske albumet Koma West som ble sluppet for bare noen uker siden. Men også et par av de eldre, som i dette miljøet kanskje allerede kan regnes som klassikere.

Dette er et lekent band med fem meget sterke musikalske personligheter. Otis Sandsjö, Mikko Innanen og Jonas Kullhammar bytter på raske saksofonfraser i et organisert kaos før de forenes i intense melodier som til tider har noe folkemusikk-aktig over seg. Det merkes at de koser seg.

Men Koma Saxo er ikke bare saksofonens band. Det er umulig å ikke la seg fascinere av Christian Lillingers trommespill. Her strekker ikke engang ordet intenst til. Hans raske håndteknikk kan nesten ikke sammenlignes med noe annet enn noe mekanisk når de flyr som fortfilm over trommer og cymbaler. Og hvilken musikk det blir! Å høre Petter Eldhs bass spille over dette er ren glede. De bytter mellom beat og superrask swing. I et par av de nye låtene spiller Petter med sampleren sin, noe som er å finne på platene hans, og som ser ut til å prege komposisjonen hans. Han er like mye hiphop- som jazzbassist. Folkemengden på gulvet svinger seg opp og ned. Petter skravler og tuller på svensk vestkyst-vis. Han nevner fraværet av det nyeste og sjette bandmedlemmet Sofia Jernberg, som prydet det siste albumet med fantastisk vokal, hvorpå han spiller en sample han laget med stemmen hennes.

Bandet runder av med en av deres mest eksplosive nummer. Fanfarum for Komarum II, fra deres forrige album. Jeg sier ordet nummer, for dette er et skikkelig saksofonshow. Den har et håpefullt tema som jeg vet vil klinge i hodet mitt i flere dager etterpå. Coma Saxo-feber er nok noe kronisk jeg må leve med. Det gjør jeg gjerne.

Petter Eldh - bass
Christian Lillinger - trommer
Otis Sandsjö - sax
Mikko Innanen - sax
Jonas Kullhammar - sax

Next concert