Foto: Arne Hauge

Petter Dalane er utnevnt til NTNU Ambassadør 2023

På vegne av NTNU og Jazzfest utnevnte prodekan for utdanning, Marit Reitan, jazzpianist og orkesterleder Petter Dalane til hederstittelen NTNU Ambassadør 2023, på Dokkhuset onsdag ettermiddag.

Utnevnelsen fant sted i forkant av den første konserten på årets Jazzfest, Erling Aksdal & NTNU Jazzensemble. Den ferske NTNU Ambassadøren, som er nummer 16 i rekken, får i tillegg til blomster og et diplom, et stipend på 50 000 kr som skal brukes til turnering og eller promotering.

Juryens begrunnelse, NTNU Ambassadør 2023

Årets NTNU Ambassadør er pianist og orkesterleder fra Bergen. Mellom 2014 og 2022 var han student ved NTNU hvor han studerte marin teknikk, musikkvitenskap og utøvende jazz. Han tok Bachelor i 2020 og Master i 2022 og er i dag lærer ved Institutt for musikk. Årets NTNU Ambassadør er svært aktiv i Trondheims jazzmiljø og har skapt sin egen konsertserie. Han er miljøskapende, initiativrik og inkluderende – og har en sjelden stå-på-vilje. Han er leder for flere ensembler, og i konsertene krydrer både med humor og politisk innhold som bidrar til å utvikle konsertformatet.

Det er ingen tvil om at årets kandidat er verdig tittelen, og det er en stor glede for juryen og utnevne Petter Dalane til NTNU Ambassadør 2023.

Glad og overrasket NTNU Ambassadør
– Jeg ser jo av listen over NTNU Ambassadører at jeg er i svært godt selskap og det er hyggelig og overraskende å få være en del av dette! Prispengene kommer svært godt med og vil gjøre det mulig for meg å få gjennomført prosjekter jeg lenge har hatt planer om, sier den glade nyutnevnte ambassadøren, Petter Dalane.

Petter er født i 1994 og er opprinnelig fra Bergen. Han trives godt med å være en del av jazzmiljøet i Trondheim.

– Jazzmiljøet her er stort nok til at det alltid er mulig å stifte nye musikalske bekjentskap, men lite nok til at alle kjenner alle, på tvers av alder og subgenre. Kombinasjonen av en rekke fastboende musikere på internasjonalt nivå og et jevnt tilsig av unge, entusiastiske studenter til «Jazzlinja» ved Institutt for musikk ved NTNU, gjør dette til et miljø det er morsomt og stimulerende å være en del av. I likhet med god musikk, preges jazzmiljøet i Trondheim mer av samarbeid, enn av konkurranse. Dette gjelder ikke bare musikere imellom, men også mellom «Jazzlinja», Jazzfest, Trondheim Jazzforum og Midtnorsk Jazzsenter, og en kommune som er god på å støtte kultur og mellom spillesteder som Dokkhuset, Lokal Bar og Antikvariatet.

Hva er bra ved «Jazzlinja»?
– Studentmiljøet og friheten man som student får til å følge og utvikle sin egen smak, og at dyp og grundig gehørbasert musikklæring trumfer overfladisk teorilæring som lettere lar seg måle. Jeg håper at Jazzlinja i de kommende årene vil få beholde sin egenart og forbli en oase uten karakterkrav og pensum i det enorme NTNU-systemet.
 

Kan du fortelle litt om de ulike prosjektene du er engasjert i?
– Bandet jeg har brukt mest tid på de siste årene er Cosmic Swing Orchestra, et Sun Ra-inspirert jazzensemble dedikert til å åpne folks hjerner for en ukommersiell og anti-kapitalistisk livsholdning. Dette bandet tok jeg initiativ til å starte i 2018 og siden da har det vokst til å bli en kollektivt drevet prosjekt.
Vi var nylig på turné i regi av Midtnorsk Jazzsenter og innen et års tid skal vi gi ut vår andre plate, en liveinnspilling fra denne turneen. På nyåret kommer det også til å komme ut en kvintett-innspilling med mine komposisjoner som i likhet med Cosmic-platen skal gies ut på Fjordgata Records, et plateselskap startet av tidligere jazzlinjestudenter som jeg har et godt samarbeid med. 
Siden 2017 har jeg drevet konsertserien Petters Jazzjam og i august blir det den 50. utgave av denne på Lokal Scene.

I tillegg til disse prosjektene gleder Petter Dalane seg til å jobbe videre med trioen med Anders Hjemmen og Bjørn André Syverinsen, duoen med sanger Johanna Reine-Nilsen, Øyvind Mathisens band Get Your Goat og ikke minst, et nyoppstartet rockeband som tar ham tilbake til de musikalske røttene som Kiss-fan.

Hva er NTNU Ambassadør?
Ambassadørordningen er et samarbeid mellom NTNU og Trondheim Jazzfestival. Hvert år utnevnes en artist eller band som på fremragende måte kan virke som en ambassadør for universitetet og jazzmiljøet i Trondheim. Det legges særlig vekt på artistens aktivitetsnivå, musikalske CV, turneplaner, kunstnerisk nivå, antall band, og internasjonal virksomhet. Ambassadøren(e) får et stipend på 50 000 kr som skal brukes til turnering og eller promotering. Trondheim Jazzfestival administrerer ambassadørordningen i samarbeid med NTNU. Ambassadøren utpekes av en jury der NTNU, Trondheim Jazzfestival og utøvende frittstående jazzmusikere er representert.

Jury for NTNU Ambassadør 2023
Hildegunn Øiseth, musiker og komponist, førsteamanuensis ved Griegakademiet, universitetet i Bergen.
Sissel Vera Pettersen, sanger, musiker, komponist og kunstnerisk leder for Trondheim Voices og Soddjazz.
Ernst Wiggo Sandbakk, daglig leder, Trondheim Jazzfestival
Karl Asmund Rognøy Olsson, Kommunikasjonsavdelingen, NTNU