BJØRN ALTERHAUG FRIENDS QUARTET - DIGS

Skrevet av
Tor Hammerø
Foto
Arne Hauge

I gode venners lag

Fredagen under Jazzfest blei for min del innleda med en vennefest og en hyllest. Bassistbauta Bjørn Alterhaug er den eneste gjenlevende fra den smått legendariske Friends-kvartetten fra rundt 1980. Trommeslager Ole Jacob Hansen, saksofonist Bjørn Johansen og pianist Egil Kapstad har alle lagt ned horna for godt, men du verden som de er med oss uansett. 

Til å hedre både de tre og musikken de skapte, finnes det ikke bedre «erstattere» enn Tom Olstad på trommer, Knut Riisnæs på tenorsaksofon og Vigleik Storaas på piano.

I løpet av en varm og empatisk time og vel så det serverte de fire, med et ustoppelig glimt i øyet og gode verbale historier også, musikk fra Friends-plata samt andre låter som «You Must Believe in Spring», «Wish I Knew», et par Coltrane-låter samt Alterhaugs avskjedspresang til Kapstad, «Egili». Noen år tidligere hadde Kapstad skrevet «Elegy» til minne om Bill Evans – alt henger som kjent sammen med alt.

Vi fikk møte fire strålende musikere som alle var der i musikkens tjeneste. Her var det ingen som hadde noe spesielt behov for sjølhevdelse for å si det sånn. Her var målet at alle skulle ha opplevd at «a good time was had by all». Og slik blei det da også. Og hvis det er slik der ute et sted, så er jeg sikker på at herrene og hedersmennene Hansen, Johansen og Kapstad tok seg et godt glass og nikka anerkjennende til det de blei servert av flott musikk.  

Skrevet av Tor Hammerø. Les mer her