Edvard Hoem og John Pål Inderberg Trio
photo:
Paal Audestad
Dette er et arkivert arrangement fra følgende festivalutgave:
9. mai 14:00 - 15:15

Edvard Hoem og John Pål Inderberg Trio

Litterær matiné med Edvard Hoem

Det blir slåttekarer og prærieliv når Edvard Hoem leser utvalgte stykker fra utvandrerbøkene Slåttekar i himmelen, Bror din på prærien og Land ingen har sett. 

John Pål Inderberg Trio spiller slåtter og polser inspirert av Oline Sofie Bakkom og amerikanske jazzlåtar som har utvandret frå prærien til Trøndelag. Låter som My Melancholy Baby og Brother Can You Spare a Dime tar oss tilbake til jernbanebygging og kjærlighetsliv på den store prærien, samtidig leser Edvard Hoem om prærieliv fra samme tiden. 

Edvard Hoem - tekster
John Pål Inderberg - saxofon
Trygve Waldemar Fiske - bass
Håkon Mjåset Johansen - trommer

 

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har siden vært svært produktiv som romanforfatter, dramatiker, salmedikter og Shakespeare-gjendikter. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) ble han innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han ble osgå innstilt til Kritikerprisen. I 2007 ga han ut den kritikerroste Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg. Frå 2009-2013 ga Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire bind: Villskapens årBjørnstjerne Bjørnson 1832–1875 (2009), Vennskap i storm. Bjørnstjerne Bjørnson 1875–1889 (2010), Syng mig hjæm. Bjørnstjerne Bjørnson 1890–1899 (2011) og Det evige forår. Bjørnstjerne Bjørnson 1899–1910 (2013). Edvard Hoems bøker er solgt til ni land. I 2011 ble Hoem tildelt statsstipend. I 2013 fikk Edvard Hoem Språkprisen 2013. I 2014 ga Hoem ut sin første roman på ni år, Slåttekar i himmelen. Hoem ble langlista til P2-lytterenes romanpris for denne boka.

 

John Pål Inderberg Trio

Foto: Endre Forbord

John Pål Inderberg, (f. 1950) har for lengst satt sine klare spor i den norske jazzen. Med sans for et musikalsk spontant uttrykk har han turnert en årrekke og gledet publikum med leken musikalitet og mye humor. Med en fot i Nidelven og en fot i cooljazzen har Inderberg rendyrket en sterk stemme som kombinerer det norske og det amerikanske på måter vi ikke har hørt før. I trio med Håkon Mjåset Johansen og Trygve Waldemar Fiske spiller de gamle låter, noen ganger med nye linjer, andre ganger med gamle vers, og ofte med alt i et drag. Den norske folkemusikken får også en sentral plass i denne trioen og de skriver musikk med inspirasjon fra begge sider av Atlanteren. John Pål Inderberg Trio oser av spilleglede og formidler akustisk samspill på høyeste nivå.

Håkon Mjåset Johansen, (f. 1975), medvirker på over 70 innspillinger og er en sentral musikalsk kraft i prosjekter som Come Shine, Motif, Urban Connection og IPA. Han har turnert med Chick Corea, Jan Garbarek og Michael Brecker, for å nevne noen , og han har vært en sentral musiker i norsk jazz siden tidlig 2000. Med kreative solistiske krumspring forankret i et særdeles swingende beat har Håkon fascinert og gledet publikum fra Svalbard i nord til Cape Town i sør. 

Trygve Waldemar Fiske, (f.1987)har markert seg som en av sin generasjons dyktigeste bassister og turnerer jevnlig med Hanna Paulsberg Concept, Waldemar 4, Ine Hoem og John Pål Inderberg Trio. I 2014 mottok han Shellstipendet av Molde Internasjonale Jazzfestival og dannet bandet Waldemar 4 som høstet strålende kritikker i norsk presse for sin debutplate høsten 2015.