Fiolinist, komponist og bandleder Tuva Halse er årets NTNU Ambassadør. Foto: Marius Beck Dahle

Tuva Halse er årets NTNU Ambassadør

-Det betyr veldig mye å utnevnes til NTNU Ambassadør 2024. Det var på jazzlinja alt startet og tida her har formet meg til musikeren jeg er i dag, sier fiolinist og komponist Tuva Halse. 

Hun mottok tirsdag kveld den gjeve utnevnelsen på Dokkhuset i Trondheim, i forbindelse med åpningen av Jazzfest 2024.  

Studietida ble en gamechanger
Halse, som opprinnelig er fra Molde, startet som utøvende jazz-student ved NTNU i 2019, og har siden vært en fremragende representant for NTNU og jazzmiljøet i Trondheim. -  Jeg har i mange år sett opp til musikerne som har fått utnevnelsen tidligere og det er utrolig stas å få ta del i selskapet, sier Halse. Studietida ved jazzlinja er nok de beste årene i livet mitt, mimrer hun. Det var her hun skulle finne inspirasjonen, menneskene og miljøet som formet henne til den hun er i dag. 

Sentral i ny generasjon av jazzmusikere
NTNU-ambassadøren er en sentral skikkelse i den nye generasjonen jazzmusikere i Norge. Halse er fast medlem i flere unge spennende band, blant dem Tuva Halse Quintet, Bento Box, Miriam Kibakaya Concept og OJKOS (Orkesteret for jazzkomponister i Oslo). Hun har også hatt prestisjefylte oppdrag sammen med Trondheim Jazzorkester, Tord Gustavsen, Mathias Eick og Alpaca Ensemble, for å nevne noen.

Melodisk jazz
Fiolinisten har utmerket seg musikalsk nasjonalt og internasjonalt. Juryen sier blant annet: Med bakgrunn som klassisk fiolinist skaper hun musikk i skjæringspunktet mellom nordisk jazz og klassisk kunstmusikk. NTNU-ambassadøren har en sjeldent modig sensitivitet i tone og spill. De melodiske komposisjonene er preget av en lekende lyrisk nerve. Hun er også kjent for sin inderlige tilstedeværelse på scenen og evne til å skape en god atmosfære. Når hun deltar som musiker i andres prosjekter får hun musikken til å skinne med en gylden varme.

Plateinnspilling og turne
Pengeprisen på 50 000 kr er et kjærkomment tilskudd når Halse skal lage ny musikk. - Tuva Halse Quintet er i prosessen med å spille inn ny plate og vi planlegger releaseturne, avslører prisvinneren. 

 

Om NTNU Ambassadør
NTNU Ambassadør er et samarbeid mellom NTNU og Trondheim Jazzfestival. Hvert år utnevnes en artist eller band som på fremragende måte kan virke som en ambassadør for universitetet og jazzmiljøet i Trondheim. Det legges særlig vekt på artistens aktivitetsnivå, musikalske CV, turneplaner, kunstnerisk nivå, antall band, og internasjonal virksomhet. Ambassadøren(e) får et stipend på 50 000 kr som skal brukes til turnering og eller promotering. Trondheim Jazzfestival administrerer ambassadørordningen i samarbeid med NTNU. Ambassadøren utpekes av en jury der NTNU, Trondheim Jazzfestival og utøvende frittstående jazzmusikere er representert. 

Tuva Halse er vinner nr. 17 i rekka av NTNU- ambassadører. 

 

Årets jury
Hildegunn Øiseth (Griegakademiet, Bergen)
Sissel Vera Pettersen (SoddJazz og Trondheim Voices)
Ernst Wiggo Sandbakk (Trondheim Jazzfestival)