Maria Kannegaard Trio - Dokkhuset 9. mai 2020

Pianotrioen er en konstellasjon som har eksistert innen jazzen helt fra 40-tallet. En kan da lure på hvorfor denne besetningen med piano, trommer og kontrabass fortsatt fascinerer oss så til de grader? Oscar Peterson, Bill Evans, Keith Jarrett og Brad Mehldau for å nevne noen, har hatt sine trofaste lyttere som i generasjoner har elsket soundet fra denne besetningen.

Lørdag fikk vi høre Maria Kannegaard Trio fra Dokkhuset i Trondheim. Det skulle bli en opplevelse av de store! Trioen har bestått i mange år, selv om den ikke alltid har hatt like stor aktivitet. Vi opplevde en trio som hørtes ut som de har spilt sammen gjennom et helt liv, og med en kommunikasjon og innovativ improvisasjon som gikk rett i hjertet til publikum.

Marias pianospill er så fantastisk vakkert, minimalistisk og utfordrende - der hun kverner rundt et tema og med små nyanser lar det utvikle seg i tett samspill med sine medmusikere. Noen av temaene hennes er lyriske og melodiøse, mens andre har en mer kompleks harmoni og rytmikk i seg.

Musikken beveger seg fra det melodiøse, repetetive til frie partier og en har hele tiden en følelse av kollektiv improvisasjon der alle er solister, eller rettere sagt medmusikanter til hverandre. Enkelte av hennes låter er så utrolig vakre at en kjenner det langt inn i hjertet.

Hvordan hennes to medmusikere Ole Morten Vågan på kontrabass og Thomas Strønen på trommer tar tak i hennes ideer og utvikler det, er en så kreativ improvisatorisk lek som bare de alle beste og mest dedikerte musikere kan skape.

En får en følelse av at trioen spiller sammen her og nå, uten noe settliste eller at de har bestemt seg for hvordan konserten skal være. Dette er en kunstform som er så vanskelig og uforutsigbar at bare de aller største musikere behersker den.

Maria Kannegaard Trio er et band som stadig overrasker og tar oss med på nye veier inn i ukjente improvisasjonslandskap, og heldige var vi som fikk bli med på denne reisen sammen med Maria, Ole Morten og Thomas.

Og vi blir gjerne med igjen og igjen!

Se konserten her:
https://vier.live/acts/mariakannegaard

Maria Kannegaard Trio