SOLVEIG: .. PEER ASPERA AD ASTRA

13. MAI – OLAVSHALLEN LILLE SAL
Skrevet av
Petter Dalane
Foto
Gerd Stiberg

Solveig: .. peer aspera ad astra er et nyskrevet skuespill av Rolf Kristian Larsen – basert på Ibsens Peer Gynt, der Solveig (Heidi Ruud Ellingsen) er i sentrum og forteller sin versjon av historien. I tillegg til Solveig får vi anledning til å møte sentrale Peer Gynt-figurer som Peer selv, Den Store Bøygen og Knappestøperen, i tillegg til Solveigs mor, Henrik Ibsen og Solveigs milde og litt kjedelige ungdomskjæreste Nils, alle spilt av Marit Adeleide Andreassen. Musikken er skrevet og arrangert av Erlend Skomsvoll, og i tillegg til ham består bandet av Elisabeth Lid Trøen (sax), Håvard Stubø (gitar) og Birger Mistereggen (perkusjon). 

Både manus, skuespill, regi og musikk bidrar til at forestillingen oppleves engasjerende, morsom og tankevekkende. Manuset er fullt av referanser til Ibsens Peer Gynt, og selv om det ikke er nødvendig å ta disse for å få en god opplevelse er det klart en berikelse om man gjør det. De to skuespillerne samarbeider godt, og mens Ellingsen hele tiden er i rollen som Solveig, veksler Andreassen mellom alle de andre rollene. Hennes allsidighet og humor gjør at forestillingen oppleves dynamisk og variert, og hver rolle har en tydelighet ved seg som gjør at skiftene er lett å følge. 

Musikken er også til stor hjelp med å tydeliggjøre sceneskift (det er ingen fysiske kulisser), og med å skape spenning og fremdrift. Der en novise kanskje fort ville badet i Grieg-referanser, løftes forestillingen ytterligere ved at Skomsvoll i stedet har skrevet musikk som er interessant i seg selv, samtidig som den bygger effektivt opp om teksten og dramaturgien. Musikerne låter knallbra, både individuelt og sammen. 

Salen er dessverre kun litt over halvfull, og det er synd at ikke flere har tatt turen for å se noe som for meg ble et av høydepunktene på årets festival.

Forrige konsert

Neste konsert