KYLE EASTWOOD – CINEMATIC

10. MAI – DOKKHUSET
Skrevet av
Ove Bjørken
Foto
Arne Hauge

Kyle Eastwood og hans kvintett dro i gang årets Jazzfest 2022 på Dokkhuset med sitt konsept «Cinematic», hvor de tar for seg kombinasjonen film og musikk. Amerikanske musikere har en enorm arv å ta av når det gjelder amerikanske filmkomponisters fantastiske innsats gjennom mange tiår. Faktisk gjorde hans far Clint sin regissørdebut med thrillerfilmen «Play Misty for me» i 1971, hvor en scene ble lagt til et festivalområde der selveste Cannonball Adderleys jazzgruppe spilte i bakgrunnen. Og nå gjør sønnen Kyle sin versjon av det samme formatet i et kanskje mer retrohistorisk perspektiv. 

Kvintetten er stilmessig fundert i moderne bop/mainstream jazz og veldig samkjørt og kompetent musikalsk. Det fine med filmmusikkskatten er at utgangspunktet for improvisasjon blir litt annerledes med tanke på drama, og at musikerne kan gå inn i mer ubundne formmessige utbroderinger enn for eksempel i den mer stramme standardlåttradisjonen. Jazzen er på mange måter en omnivor - et altetende vesen som tar til seg hva det kan være, fordøyer det og maler det så ut på sitt egne stilistiske vis. Og det er uten tvil en dypt anlagt amerikansk grunntone i det Eastwood og han kumpaner presenterer stramt og strukturert. De veksler mellom swing og funk på en utadvendt groovy måte, uten å bli hemmelig eller mystisk på noe vis. De legger til grunn en dyp respekt for musikken som opprinnelig var ment å ledsage bilder og historier vi alle har opplevd på kino og TV-skjerm. Det var virkelig på tide at noen tok tak i den amerikanske filmmusikktradisjonen og alle dens fantastiske temaer som historisk sett er blitt internasjonalt folkeeie. Det gjorde Kyle Eastwood han medmusiker på en ypperlig måte. Og selvfølgelig fikk vi høre Henry Mancinis «Pink Panter» i flott jazzpels som et fullverdig ekstranummer.

Jazz trenger gode låter og stoff med stort potensial for å kunne blomstre - og det har angloamerikanske filmmusikken til de grader vist under festivalens første - av forhåpentlig mange gode, kommende konserter.

Kyle Eastwood - bass
Andrew McCormack - piano
Chris Higginbottom - trommer
Quentin Collins – trompet og flygelhorn
Brandon Allen - saksofon

Forrige konsert