ESPEN BERG - WATER FABRIC

13. MAI - DOKKHUSET
Skrevet av
Tor Hammerø
Foto
Kamstrup

Pianisten og komponisten Espen Berg har imponert meg i en årrekke med sitt personlige og virtuose uttrykk. Bestillingsverket "Water Fabric" er et nytt høydepunkt i hans karriere.

Om det har vært med hans strålende trio, i samspill med Trondheim Jazzorkester, Marius Neset eller sambyingen Silje Nergaard, så har Espen Berg (38), opprinnelig fra Hamar, men bosatt i Trondheim i cirka halvparten av sitt liv, i stadig større grad vokst frem som ei unik stemme. Han har aldri gjort det det enkelt verken for seg sjøl eller sine medmusikanter. Utfordringene har stått i kø, men med de skarpe ørene Berg har håndplukka sine medmusikanter har det alltid ført til framifrå resultat. Urpremiera på hans nye verk var så til de grader en ny bekreftelse på alt dette.

Med ei "annerledes" besetning kan man trygt si, bestående av Per Oddvar Johansen på trommer - hvilken musikalsk og lyttende trommespiller - og Hayden Powell på trompet med nydelige bidrag samt en stryketrio med Harpreet Bansal på fiolin, Joakim Munkner på cello og Ellie Mäkelä på bratsj, ga Berg oss et verk - dette var virkelig et verk - som hadde sterke og flotte melodiske, rytmiske og stemningsmessige elementer i seg som ingen andre enn Berg kunne ha unnfanga.

Intrikat og virtuost, javel, men med så mye inderlighet, ekthet og evne og vilje til å fylle verket med liv at man blei sittende ytterst på stolsetet for ikke å gå glipp av den minste detalj. Her var det unispassasjer, blant annet med piano bratsj av typen bortimot umenneskelig, men som kom i mål på flotte vis og den ene soloen til Mäkelä var et av konsertens høydepunkt. For et megatalent hun er!

Berg innrømmet at han var andpusten før avslutninga på denne musikalske og garantert også konsentrasjonsmessige og mentale styrkeprøven. Det er fullt forståelig, men han har uansett all grunn til å puste letta ut nå. "Water Fabric" ønskes et langt og lykkelig liv - det er et verk som har alt i seg til å vokse ytterligere med flere runder på scener, klubber og festivaler i inn- og utland. Dette verket fortjener nemlig mange å få oppleve.

Espen Berg - piano
Harpreet Bansal - fiolin
Ellie Mäkelä - bratsj
Hayden Powell - trompet
Joakim Munkner - cello
Per Oddvar Johansen - trommer

Neste konsert