SYLVIE COURVOISIER TRIO - DOKKHUSET

Skrevet av
Tor Haugerud
Foto
Arne Hauge

Den sveitsiskfødte, Brooklynbaserte pianisten, Sylvie Courvoisier, besøkte Jazzfest med sin trio på Dokkhuset fredag kveld, 10. mai. Trioen består videre av de godt modne amerikanerne Drew Gress på kontrabass og Kenny Wollesen på trommer.

Trioen spiller avantgardistisk jazz og Courvoisiers komposisjoner passer trioen som hånd i hanske. Musikken veksler mellom intrikate temaer, som hele trioen kan til fingerspissene, og eksperimentelle soli der Courvoisier drar inn elementer fra modernismen og samtidsmusikk og blander det med jazzens utvidete språk. Musikken er svært leken og åpen, gir stor plass til impulsivitet, samtidig som trioen uanstrengt følger musikkens gang. Noen ganger spilte bass og piano kontrapunktiske passasjer med Wollesen i fri dressur på trommer, andre ganger fulgte alle samme bevegelser i tema og improvisasjon. 

Jeg var så heldig å høre Wollesen på Tonic i New York i 2001 med Sex Mob (som for øvrig Jazzfest burde booke), og ble slått av det engasjerte og lekne trommespillet. Han var enda mer eksperimentell og nærmest litt vill på konserten på Dokkhuset, til glede for publikum, som det godt kunne vært flere av. Sylvie Courvoisier har jeg tidligere hørt på Moldejazz der hun spilte fri musikk med blant andre Lotte Anker, og viste en enorm oversikt, teft og teknikk på tangentene og inni flygelet. Drew Gress er et nytt bekjentskap, og hans lyriske og varme basspill tilførte trioen musikalsk balanse. Trioen var i det hele tatt enormt samspilt og utviste stor spilleglede, til tross for en solid jet-leg. For meg ble denne konserten høydepunktet på Jazzfest 2019!