D'Sound spilte for et fullsatt Byscenen lørdag 11. mai. Foto: Gerd Stiberg

Takk for i år!

Tusen takk for Jazzfest 2024 – i jazzhovedstaden Trondheim!

Sist uke gjennomførte vi en festivalmaraton i byen, med over 50 arrangement og bortimot 10 000 publikummere innom! Tilbakemeldingene fra publikum og artister er svært hyggelige, og det er ekstra gledelig å se så mange unge.

Vi har et helt unikt utgangspunkt med så mange gode artister i egen region, som er en ren luksus. Det kunne nesten være fristende å arrangere en hel festival med kun lokale musikere, men vi unner også vårt herlige publikum og våre musikere berikelser med impulser utenfra.

Miks av ung og gammel, lokale talenter i samspill med stjerner, nyskaping og bestillinger, samarbeidet med NTNU og et nysgjerrig, oppsøkende publikum er noen indikatorer på hvor stas det er å arrangere festival i kulturmetropolen Trondheim.

Jazzfest er blitt en smeltedigel hvor unge talenter møter etablerte musikere på alle nivåer til gjensidig inspirasjon. På årets festival har vi opplevd musikermøter mellom generasjoner og med ulike erfaringsnivå. Det er bygd kunnskap, nettverk og relasjoner på tvers, hvor musikere i utviklingsfasen har fått møte stimuli til skapergleden.

Å presentere artister for første gang i Trondheim og Norge gjør også programmet unikt. Det som er nytt, ungt og ukjent - fra nasjoner man kanskje ikke visste hadde et jazzmiljø - eller store stjerner som tar turen innom på sine verdensturnéer.

Festivalen har lange tradisjoner, men er hele tiden opptatt av videreutvikling. Det har vi også sett under årets program. På festivalens siste dag arrangerte NTNU Musikk en mini-konferanse om musikk og fellesskap. Her fikk vi enda en gang belyst sammenhengen mellom god folkehelse og sosialt fellesskap. Konferansen ble en viktig start på en større satsing neste år, og inspirerte til videre arbeid med vårt prosjekt Joyn-In - for mangfold, inkludering og å forebygge utenforskap gjennom felles kulturopplevelser. 

Trondheim Jazzfestival har så utrolig mye ugjort, og vi drømmer om hva vi kunne utrettet dersom vi hadde hatt en grunnfinansiering på samme nivå som de virkelig store festivalene. Ingen nevnt, men den offentlige festivalstøtten blir dessverre aldri rettferdig. Med større økonomiske muskler kunne vi gitt publikum så mye mer.

Det norske jazzeventyret er godt dokumentert i fire episoder på NRK. Jazzfest ønsker å bidra til nye jazzeventyr i årene framover.

Hjertelig takk til alle partnere og mangeårige støttespillere som gjøre det mulig å lage en festival på dette nivået. Og ikke minst alle gode, blide og entusiastiske frivillige som gjør en super innsats.

O lykke! Vi sees på Trondheim Jazzfestival 2025

Følg med for bilder og rapporter fra alle konsertene på programmet, som legges ut fortløpende fremover.