ERLING AKSDAL & NTNU JAZZENSEMBLE

10. MAI – DOKKHUSET
Skrevet av
Helge Førde
Foto
Arne Hauge

Ernst Wiggo Sandbakk ønsket et nesten fullsatt Dokkhuset velkommen til en aldri så liten tjuvstart på 35-årsjubileumsfestivalen. Erling Aksdal går nemlig av til nyttår som NTNU Jazzlinjas mangeårige studieprogramleder, og har fått i avslutningsgave å lede NTNU Jazzensemble med sin egen musikk.

Etter å ha skrytt voldsomt av det gode samarbeidet med NTNU, inviterte Ernst Wiggo NTNUs prorektor Marit Reitan opp på scenen. Hun kvitterte omgående med at universitetet prioriterte samarbeidet med festivalen svært høyt og at de ikke minst var veldig stolte av hva institutt for musikk og Jazzlinja hadde fått til opp gjennom årene. Men hovedgrunnen til at hun var til stede var at hun skulle utnevne årets NTNU Ambassadør. Da hun beskrev vinneren forstod studentene i salen veldig fort hvem det kunne være og ga den nye ambassadøren; Petter Dalane, en kraftig og langvarig applaus!

Det kan tyde på et godt og riktig valg!

Endelig kunne det store ensemblet innta scenen og det var et fint oppsett men noe uvant - to trommesett og pauke i front på midten. Piano og bass var plassert bak, og blåserne dandert på vingene. Kan dette gå bra da? Heldigvis hadde de en dyktig lydtekniker som gjorde at det fungerte og det er jo alltid spennende å både se og høre trommeslagere i aksjon.

Erling Aksdal er først og fremst kjent som dyktig jazzpianist og pedagog på Jazzlinja helt siden 1990. At han også er en dyktig komponist beviste han allerede i 1980 da han skrev et bestillingsverk for Moldejazz, som fikk mye oppmerksomhet. Konserten ble bl.a. tatt opp av NRK fjernsyn og finnes i NRKs fantastiske digitale arkiv.

Deler av dette verket fikk vi høre senere på konserten, men først var det en nyere komposisjon «Ballade for senior», som Erling spesielt hadde arrangert for NTNU-ensemblet. En fin komposisjon med en heftig harmoni-progresjon som drev komposisjonen fremover. Det er kanskje nettopp dette som kjennetegner Erlings komposisjoner, spennende og elegant harmonikk som gir grunnlag for iørefallende melodikk og mange klangfarger. Ikke minst når man kan instrumentere for stort ensemble. Studentene kastet seg ut i mange fine improvisasjoner og Erling imponerte på flygelet.

Det neste nummeret vi fikk høre var en del av bestillingsverket fra 1980. Det er egentlig en komposisjon av den sky og introspektive katalanske komponisten Fiderico Mompou, som også var opptatt av avansert harmonikk, men som Erling har bearbeidet. Dette låt spennende og er nydelig instrumentert for NTNU Jazzensemble, som hadde nesten samme besetning som ved urfremførelsen. Det vet jeg litt om for jeg spilte selv i det ensemblet. Her var det mye vakkert og balansert spill i blåserne og jeg la spesielt merke til det klokkerene sopransax-spillet.

Konserten avsluttet med «Happenstance», også fra bestillingsverket. Dette nummeret har et farlig melodiøst tema, som gjerne forfølger deg i mange dager og netter!

Nå løftet kvaliteten på ensemblespillet seg enda et hakk og det lyste entusiasme fra studentene som smittet over på publikum. Enda en gang fine soloer hvor solistene lekte seg med tematikken, enten solo eller to og to. Honnør også til de to trommeslagerne som spilte nyansert og rytmisk. Da konserten var slutt satt jeg igjen med en følelse av at jeg kunne ønsket meg mere ensemblespill. Det ble litt ubalanse mellom de lange frie solopartiene og de korte ensemble-delene.

Uansett - det ble stående applaus og som ekstranummer inviterte John Pål Inderberg til allsang på en strofe fra Lee Konitz' «Feather Bed». Dette er obligatorisk lære for studentene og for anledningen hadde John Pål skrevet ny tekst: Eeeeerliiiiiing, Eeeeerliiiiiing, Eeeeerliiiiiing!

NTNU-ensemble bestod av:

Åsne Fossmark - saxofon, Jenny Frøysa - saxofon, Simon Hagerup Holm - saxofon, Brede Sørum - saxofon, Erik Egge Jordheim - saxofon.
Tuva Olsson - trompet, Peter Wallem Anundsen - trompet, Mikkel Dahl Amundsen - trompet, Guro Kvåle - trombone, Emil Bø - trombone, Hermann Hestbek - tuba og flugabone.
Erling Aksdal - piano, Ingeborg Gravem Sollid - vokal, Kertu Aer - kontrabass, Steinar Heide Bø - trommer og perkusjon, Inga Mei Steinbru - trommer og perkusjon.

Neste konsert