KALLE

14. MAI - KLUBBEN
Skrevet av
August Glännestrand
Foto
Arne Hauge

Man kan uten å overdrive si at Karl Hjalmar Nybergs KALLE består av noen av landets mest interessante musikere. Om ikke minst må Karl selv være en av både Norge og Sveriges kuleste saksofonister. Under Jazzfest på Studentersamfundet byr han på alt fra travle temaer, lek med grupperinger, til mer hvilende og vakre melodier. Det meste gjennom et rikt bibliotek av effekter. Han har en utrolig spennende sound.

KALLE spiller med en fantastisk tilstedeværelse. Tunge grooves møter komplekse melodier i komposisjonene. De inneholder riff, skjeve beats og fengslende lydlandskap. Jazzlåter i indierock-drakt. Fokuset skifter mellom å være i Karls saxspill og i Martin Miguels gitarsspill. Heida Karine Jóhannesdóttirs tuba bærer et stort klistremerke som forkynner budskapet NOT SAFE FOR CAPITALISM og hun leverer gyngende hiphop-basslinjer som forgylles av Veslemøy Narvesens trommer.

I noen låter øker intensiteten drastisk. Som å klippe i stykker en hyperpop-låt og lime den sammen til vill frijazz. Martin får gitaren til å brøle i istykkersprengte toner, Heida svarer med harmoniske arpeggioer fra pedalbrettet sitt, Veslemøy setter på en trommemaskin og havner med Karl på toppen i et landskap av organisert kaos. Det blir en effektfest.

KALLE bygger opp og plukker fra hverandre sangene sine som fra en stor boks med LEGO i forskjellige farger. De spiller i et lydbilde hvor det akustiske møter det elektroniske og musikken får en til å føle alt fra melankoli til nesten voldsom glede, fra mørke til lys. Resultatet er fargerikt og vakkert og umulig å ikke bli berørt av.

Karl Hjalmar Nyberg - saxofon, synth
Martin Miguel - gitar
Heida Mobeck - tuba, elektronikk
Veslemøy Narvesen - trommer

Forrige konsert