Foto: Juliane Schütz

Foto: Juliane Schütz

FOKUS: Miles okazaki

Den new york-baserte amerikanske gitaristen Miles Okazaki er mest kjent som en fantastisk gitarist, men han er også en engasjert pedagog, noe som ble åpenbart for publikummet på workshopen hans på Cinemateket på tirsdag. Han startet det hele med en kort versjon av John Coltranes "Giant Steps", og pratet litt om sitt ambisisøe Thelonious Monk-prosjekt. Han har spilt inn alle Monks komposisjoner over 6 CDer, arrangert for solo gitar. Dette er jo en enorm bragd, og prosjektet ble utgitt i 2018 med den passende tittelen "Work". Deretter fortalte han om sin bakgrunn, og hvor han har studert og hvem han har spilt med for å komme på det nivået han er på i dag. Okazaki har åpenbart dype musikalske røtter i den amerikanske jazztradisjonen, men også en enorm nysgjerrighet for nyere innfallsvinkler til improvisasjonsmusikk - da kanskje spesielt hva angår rytmikk. Han ba tre publikummere om å bli med han å spille, og jobbe med alt fra polyrytmikk og skeive taktarter til gehørtrening på Monk-låta "Ask Me Now". Uansett hva temaet måtte være, var Miles Okazaki en ambisiøs og motiverende pedagog, og publikum forlot Cinemateket inspirert! 

 
Foto: Arne Hauge

Foto: Arne Hauge

miles okazaki - lokal scene 7. mai

Det var med spenning en inntok Jazzfests første konsert på Lokal Scene. Festivalen gjorde en «warm up-konsert» dagen før åpningen, en solo gitarkonsert med Miles Okazaki. Okazaki gjorde en eksklusiv Europa-premiere på Thelonius Monk-låter.
Med sin halvakustiske jazzgitar uten noen form for effekter - tok han oss med på en spennende reise i Monks univers .
Og vi ble tilgodesett med utrolig flotte tolkninger av kjente Monk-klassikere som «Mysterious», “Nutty" og "Well You Needn´t" for å nevne noen.
Med utrolig presis rytmikk og spennende harmoniske løsninger glemte en til tider at dette var Monk-låter, og i nesten en og en halv time fikk vi en oppvisning i hvordan solo gitar og fenomenalt håndverk kan fungere.