Geir Digernes Minnepris 2016

Geir Digernes Minnepris deles ut i forbindelse med Julejazz hvert år. Prisen gjøres mulig av SpareBank 1 SMN, og deles ut til minne om bassisten Geir Digernes, som gikk bort i 1997.

Geir var student ved Jazzlinja NTNU, og spilte bl a med Åge Aleksandersen, Sirkelsaga og Jack Secret. I tillegg til å holde et høyt nivå på hovedinstrumentene el-bass og kontrabass, var han aktiv som komponist og sanger.

Mottageren av Geir Digernes Minnepris skal ha røtter i det trønderske musikklivet, være i startfasen av karrieren, og må ha markert seg sterkt som utøver.

Årets prisvinner er født i 1986, spiller tuba og startet sin musikalske karriere i Brundalen og Charlottenlund Skolekorps. Etter Heimdal vg skole, folkehøgskoler og Musikkvitenskap på Dragvoll ble det studier på Rytmisk Musikkonservatorium i København, hvor han tok mastergrad i 2013 og hvor han fortsatt studerer på deres spesialstudium “Solisten”.

Prisvinneren har bl. a. spilt i Django Bates stoRMChaser, vært musikklærer i Sør-Afrika og medvirker allerede på et titalls CD-innspillinger. Blant dem med The Horse Orchestra, som mottok hele to priser for “Living The Dream” under Danish Music Awards i 2015.
Geir Digernes Minnepris er sponset av Sparebank 1 SMN og er på kr. 25 000. Prisen medfører et oppdrag på Jazzfest 2016.

Komitéen som har bestått av medlemmer fra Digernes familie, Sparebank 1 og Trondheim Jazzfestival er svært tilfreds med å overrekke Geir Digernes Minnepris 2016 til Kristian Tangvik.

Kortintervju med prisvinneren:

- Hvordan føles dette?

Jeg ble overrasket og dypt rørt av å motta Geir Digernes Minnepris 2016. Det trønderske musikkmiljøet, og særlig miljøet rundt Jazzlinja ved NTNU bugner over av talent og kreativitet. Den anerkjennelsen det er å bli utvalgt i denne sammenheng både varmer og inspirerer. Ekstra moro er det å få lov til å presentere ett av mine favoritt ensembler, jazzseptetten "Horse Orchestra" i Trondheim på neste års Jazzfest. Det tror jeg blir en strålende opplevelse for både publikum og orkester. 

- Hva skal pengene brukes til?

Det kom litt brått på, så jeg har ikke rukket å ta så mange beslutninger omkring det ennå, men: Jeg er nesten ferdig med mitt solo-album, nå kan jeg ta kunstneriske valg, i stedet for økonomiske i ferdigstillelsen og utgivelsen av albumet. I tillegg vil jeg reparere mitt musikkutstyr samt gå til innkjøp av noe nytt til framtidig produksjon og konserter.

- Hvordan har oppveksten i Trondheim påvirket din musikk?

Trondheim bydde på mange og store kuklturopplevelser gjennom hele min oppvekst. Jeg hadde aldri blitt musiker, hvis det ikke var for skolekorpset. Tilgangen til både store internasjonale, og spennende lokale artister innen mange sjangre (selv om jazzen var det som fanget meg mest) pirret interessen - og inspirerte til egenøving, refleksjon og glede. Trøndelag Teater, forskjellige museer og biblioteket var også høydepunkter. 

- Kommer du tilbake til Trondheim (fra København)?

Aldri si aldri. Det er noe helt magisk med denne byen. Jeg får alltid lyst til å bli litt lengre når jeg kommer forbi. Når det er sagt, så trives jeg også veldig godt i København, og har bygget opp ett nettverk som jeg setter stor pris på. Aller helst vil jeg komme oftere til byen for å spille, se familie og venner og nyte av alt det gode og rare Trondheim har å by på.