Zap Mama til Trondheim 17. mars

I forbindelse med ferdigstillelse av Jazzfests program 2016 inviterer vi til Jazzfest Exclusive-konsert med ingen ringere enn Zap Mama.
Den kongolesisk/belgiske artisten besøkte oss i 2011, hvor hun med et topptrimmet band presenterte et meget heftig show.
I år feirer Marie Daulne (som hun egentlig heter) 25 år som artist. Hennes uttrykk er en herlig blanding av afro-amerikansk og europeisk musikk, med innslag av R´n´B, hip hop og world music. Hun har samarbeidet med Erykah Badu, Sly & Robbie, David Gilmore, Questlove, Sergio Mendes m.fl.
Zap Mama kommer til Dokkhuset med en håndplukket besetning som framfører polyfoniske vokalarrangementer i en herlig europeisk-afrikansk sjangercocktail. Det er stor stas at vår tidligere jazzlinjestudent Nina Kristine Linge skal medvirke i denne utgaven av Zap Mamas band.
Dokkhuset, torsdag 17. mars kl. 20.00.

NB: Begrenset antall sitteplasser.


JAZZFEST PÅ BRUKBAR/BLÆST

Dobbelkonsert med Elifantree og Eyes Of A Blue Dog:

Elifantree (FIN/SE) - kl 21.00
Helsinki-baserte Elifantree leverer en eksperimentell musikalsk trip i grenselandet mellom pop og improvisert musikk. Vi hører skarpsindig tekstmateriale med en ambiente elektroakustiske teksturer som leverer en sound som er mye fetere enn besetningen skulle tilsi.
Elifantree har turnert Europa rundt de siste syv årene, og har opparbeidet et rykte som et energisk band som hele tiden overrasker. De har spilt inn tre plater og kommer til Trondheim for første gang under Jazzfest 2016. Konserten presenteres i samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt.
"Elifantree should be a global cult phenomenon." - Ilari Tapio
"This album is a triumph for the whole trio." -Ralf Sandell
"Elifantree's pop is both clever and infectious." – Pentti Ronkkainen
Line-up:
Anni Elif Egecioglu – vocals, synthesizer, piano
Pauli Lyytinen – tenor saxophone, effects, synthesizer, sampler
Olavi Louhivuori – drums, percussions
Joonas Saikkonen – sound
Eyes of a Blue Dog (NO/UK) - kl 22.00
Etter 14 år i England har Trondheims egen fenomenale vokalist Elisabeth Nygård-Pearson tatt med seg familien og flyttet tilbake til hjembyen. I London har hun siden 2012 holdt sitt band Eyes Of A Blue Dog gående, og gitt ut to flotte album, som kritikerne jubler over.
Det sies at bandet har en "ambient dreamtronica sound". Jazzfest er utrolig glad for å få presentere dette bandet for første gang i Trondheim, et band som inkluderer medlemmer som turnerer verden rundt med bl. a. Jamie Cullum, Katie Melua og Brian Eno.
Velkommen til en dobbelkonsert med noe av det mest spennende som skjer i moderne Europeisk ambient elektronicajazz i 2016.
Line-up:
Elisabeth Nygaard-Pearson - vokal
Rory Simmons - trompet, gitar, electronics
Terje Evensen - trommer, electronics

Tim Harris - bass

Brukbar/Blæst, onsdag 4. mai kl. 21.00.

Ivan Ave

Vinteren 2016 reiser Ivan Ave (Mutual Intentions) på europaturné for å feire albumet "Helping Hands". Plata er Ivan Aves solodebut-LP, og er produsert av Los Angeles-baserte Mndsgn (Stones Throw). Den gis ut av Berlin-labelet Jakarta Records 12. februar. Du kan forvente deg svevende beats og ektefølte låter fra norsk hiphops mest spennende artist.
Ivan Aves særegne tonalitet og jazz-inspirerte sound, kombinert med en enestående teft for tekst, flow, produksjoner og hiphop-historiske referanser, skiller han fra mylderet av norsk raps ofte mer pubertale uttrykk. Samarbeidet med den Los Angeles-baserte produsenten Mndsgn har gitt et musikalsk utrykk som anbefales like mye til tilhengere av hiphopens såkalte «gullalder», så vel som fans av dagens progressive hiphop.

Etter Ivan Aves debut-EP "Low Jams" har 27-åringen fra Vinje blitt hyllet som Norges beste engelskspråklige rapper. EP’en ble i 2014 kåret til årets 11. beste utgivelse, som eneste EP på listen. Han har i tillegg høstet ros i inn- og utland og har allerede før albumslipp spilt festivaler som Øya (2014) og Slottsfjell (2015), samt større og mindre klubber i Oslo, Berlin, New York og Paris.

Brukbar/Blæst, fredag 6. mai, kl 21.00

 


 Doffs Poi

 

2016 er året hvor superteamet i Doffs Poi endelig gir ut sitt debutalbum. Etter EP release i 2012 og mange live-konserter rundt om i Norden har trioen gått i kreativt eksil og brygget frem en ny eliksir i form av nye eksplosive og interaktive låter. Dette er musikk som kompromissløst smeller til rett i fleisen, uansett om du liker det eller ikke. Det er glad-aggressivt og fengende uten sans for grenser. Sylskarpe synther skjærer gjennom metalliske trommer og ulende vokaler på toppspeed. Gjengen i Doffs Poi er sjanger-hypokondere og tar ikke hensyn til begrensinger i boksformat. Man hører gjerne både deformerte funk grooves, jazzpop og eventyrlig star-wars vokal i en og samme låt.
Fallhøyden er stor og selvironien på topp, men Doffs Poi er ikke redde for verken høye stup eller store sjøer. La deg heller forlokke og bli revet med i tidenes strømvirvel i en doffsk verden!
Platen har release 30.sept 2016 på Vilje Plateselskap. Singelslipp under Jazzfest!
Line-up:
Doffs Poi består av:
Mia Marlen Berg - vokal
Oscar Grönberg - synth
Tomas Järmyr - trommer

Brukbar/Blæst, lørdag 7. mai, kl 21:00


Ola Kvernberg «Steamdome»

Vårens villeste togreise!
Noen togreiser er råere enn andre. "Steamdome" er en av dem. Tittelen komponist Ola Kvernberg har valgt å gi sitt nyeste prosjekt er ikke tilfeldig. Steamdome er rendyrket perkussiv musikk. Progressiv og brutalt fremadstormende som et løpsk tog. Livsbejaende, surrealistisk og svulmende som Sergio Leones spaghettiwesterns.
Med en særegen miks av klassisk og rytmisk musikk ble utgivelsen av suiten The Mechanical Fair omtalt som "et mesterverk" og "den beste filmen du ikke får se i år" da den ble utgitt i 2014. Steamdome skifter spor og raser inn i et landskap hvor rytmemønstre, puls og groove dominerer. Sjangeren "fenalårswestern" ble brukt for å beskrive den orkestrale forløperen. Beskrivelsen passer muligens enda bedre nå. Med tre av landets mest nyskapende trommiser ombord, byttes buer, strenger og harpiks ut med stikker, metall og og et vell av trommer. Steamdome damper av visuell energi. Musikken snor seg mellom steile klipper, enorme panorama, krappe svinger, stup og nattlandskap hvor det eneste holdepunktet du har, er den suggerende rytmen fra et tog som aldri stanser.
Ola Kvernberg har håndplukket et hardtslående maskineri av musikere til Steamdome. Lokomotivet drives framover av trommisene Erik Nylander (Mechanical Fair, Liarbird), Børge Fjordheim (Morten Abel, Sivert Høyem, Monica Heldal) og Hans Hulbækmo (Broen, Atomic, Moskus) sammen med bassist Nicolai Hængsle Eilertsen (BigBang, Elephant9, Band of Gold). Foruten Ola Kvernberg selv på fele, bratsj m.m. sørger gitaristen og altmuligmannen Øyvind Blomstrøm (El Cuero, Odd Nordstoga, Stein Torleif Bjella), den nytenkende organisten Daniel Buner Formo (Trondheim Jazzorkester, Kobert, Formo Tre & Metall), lydmann Tor Breivik og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien for at alt går på skinner.
Steamdome er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim Jazzfestival og Moldejazz. Av lignende prosjekter kan Maria Kannegaards "Før eller siden er det nå", Kenneth Kapstads "Grand General" og Ola Kvernbergs "Liarbird" nevnes. Steamdome skal også fremføres på Moldejazz, hvor Ola er årets Artist in Residence.
Ola Kvernberg er en av Norges mest profilerte jazzmusikere og høster anerkjennelse langt utover landets grenser som musiker, bandleder og komponist. "Det er pt ingen jazzfiolinist i verden som matcher Ola Kvernbergs skaperkraft som komponist, arrangør og utøver", skrev Dagbladets Terje Mosnes i anmeldelsen av "Northern Tapes" i 2013. Etter debuten i 2000 har Ola stått i spissen for åtte plater, vært bidragsyter på over femti, og komponert filmmusikk til sju filmer. Han mottok Spellemannprisen for "Liarbird" i 2012, Amandaprisen og Kanonprisen for filmmusikken til "Jag Etter Vind" i 2013, og ble i 2014 nominert til nok en Spellemannpris (The Mechanical Fair), Kanonprisen og internasjonale Grand Scores for beste filmmusikk (Two Raging Grannies). Han er også kjent for samarbeid med bl.a. Trondheim Jazzorkester, Stian Carstensen, Mathias Eick, Joshua Redman, Grand General, Jimmy Rosenberg, Kristoffer Lo, Motorpsycho, Pat Metheny, Hot Club de Norvége, Thomas Dybdahl og Odd Nordstoga.
Line-up:
Ola Kvernberg - violin
Erik Nylander - trommer
Børge Fjordheim - trommer
Erland Dahlen - trommer
Daniel Buner Formo - orgel
Øyvind Blomstrøm - gitarer
Tor Breivik – lyd

Ingrid Høsøien - lysdesign

Brukbar/Blæst, søndag 8. mai, kl 21.00