Julejazzen slo alle rekorder!

julejazz1.jpg

(foto: Kim Nygård)  

110 medvirkende musikere, 34 konserter og 1300 utsolgte billetter.

Den tolvte runden av julejazzen ble den største hittil.

- Dette er et arrangement vi har bygd opp over 11 år, sier Ernst Wiggo Sandbakk i Trondheim Jazzfestival, som var stolt arrangør mandag kveld.

Siden starten har arrangementet vokst til å bli et av de største innendørs kulturmønstringene i Trondheim, og en av de største innendørs jazzmønstringene i Norge. Kanskje i hele Europa, tror Sandbakk.

- Jeg har lett grundig etter en større jazzmønstring, men har ikke lyktes med å finne det, sier han.

Allerede under oppvarmingen til den tradisjonsrike julejazzen var det bra med folk og god stemning på Scandic Nidelven.

Stort mangfold

Det sørget ikke minst den unge trioen «I like to sleep» for. Bandet, som består av Nicholas Leirtrø, Amund Storløkken og Øyvind Leithe, satte tonen for kvelden med energisk kraftjazz for baritonegitar, vibrafon og trommer.

Jazzmazzørene sto for den offisielle åpningen en liten time etter, med solid New Orleans-basert tradisjonsjazz med blant annet banjo, klarinett og gitar. Låter som «Baby won't you please come home» og «Copenhagen» satte et fint anslag for en kveld der man fikk oppleve det store mangfoldet som preger byens jazzmiljø.

Og da Jazz fra skogom med Heidi Skjerve, John Pål Inderberg, Vigleik Storaas og Bjørn Marius Hegge fremførte sine jazzifiserte folketoner, var det allerede godt fullt i Trondhjemssalen innerst, nederst i hotellet.

Med fire ulike scener - eller fem hvis man teller med lobbyen der den første konserten fant sted - og parallelle konserter over sju timer, var det umulig å få med seg alt som foregikk. I stedet kunne publikum gå rundt og oppleve den musikken de helst ville høre.

Student imponerte

Vi var ikke alene om å ville få med oss Knut Lauritzen Bigband, også den konserten tidlig på kvelden. Storbandet har med seg mange av byens mest renommerte jazzmusikere, som Bjørn Alterhaug, Håkon Mjåset Johansen og allerede nevnte Storaas, men også jazzstudenten Rohey Talaah som imponerte publikum stort.

Det var mye vi ikke rakk å få med oss.

Vi rakk så vidt innom Anne Lise Heide Band, med Tor Einar «Dr.» Bekken, Håvard Kvarving og Trond Kopperud, men dessverre ikke konserten med Tore Brunborg, Nils-Olav Johansen med flere, eller Bromstadekra Jazzlag, eller til Mambo Companeros med gjester, som som sedvanlig hadde æren av å avslutte jazzfesten.

To musikalske ytterpunkter møtes når jazzsaksofonist Kjetil Møster skal omarrangere Terje Tyslands låter under under Trondheim Jazzfestival i mai.

Vi skulle gjerne også ha sett konserten med den New York-baserte Namsos-gitaristen Jostein Gulbrandsen i samspill med Espen Aalberg, Hogne Kleiberg og Celio Barrios en halvtime etter midnatt. Og flere av solokonsertene på Intimscenen.

Kanskje blir det en ny mulighet til neste år.

(Sakset fra Adressa 28.des 2015, skrevet av Kai Kristiansen)