Jazzfest Lørdag

Stjern-NTNU-Motorpsycho_18.jpg

Lørdag startet med et helt nytt konsept for festivalen, Jazzfest UTE, hvor et stort åpent telt huset unge jazzband, teatergruppa Improoperatørene og til slutt det oppadstormende bandet Megalodon Collective, mens publikum tok i bruk den åpne plassen og gressplenen på Solsiden - og nøt gratis vafler, lekte med ballonger og benyttet sjansen til vårens første sykkelvask. Det hele startet med Trondheimbandet High Funky Five som satte standarden med funky backbeat og imponerende soloer. Polaris Quintet fra Birka Folkehøyskole tok deretter over og demonstrerte at våre venner rett over grensa også holder jazztradisjonen høyst levende. U-sving fra Trøndertun fusjonerte hip-hop med jazz og leverte politiske og engasjerende tekster på norsk over stramme jazza livebeats. Improoperatørene underholdte de minste stort med forestillingen «Den Magiske Eventyrboka». Megalodon Collective avsluttet historiens første Jazzfest UTE med moderne og hardtslående jazz. Vi regner med å se dem på flere festivalscener i nær fremtid.

Hermine Deurloo og hennes kompanjong Rembrandt Freerich tok med seg Trondheims egen Tor Haugerud og startet konsertdagen på Dokkhuset med både tradisjonell og moderne jazzkomposisjoner. Det er ikke mange som trakterer jazzmunnspill på dette nivået i verden i dag.

Michael Duch og John Butcher hadde sitt første musikalske møte på Sør-Trøndelag Senter for Samtidskunst, og de fremmøtte fikk ta del i et mestermøte i nydelige omgivelser på kunstsenteret.

Den eminente duoen The Dirty No-Gooders, bestående av Hannah Long og Dr.Bekken, leverte en utrolig fin performance, med et godt innøvd show i grenselandet mellom musikk og teater. Byens friskeste duo, med en sjarme som mange kan misunne dem.

Nypan Trio feiret plateslipp på Moskus og et fullt lokale deltok i festen og nøt klassisk og fremoverskuende gitartrio-jazz.

Alle mot Trym er et ungt band fra Sund Folkehøyskole, ei folkehøyskole som har levert mangt et talent til Jazzlinja opp gjennom årene. Vi ville ikke bli forundret om medlemmene i All mot Trym havner der også. En flott saksofontrio!

NTNU´s tradisjonelle Superlørdag startet høytidelig utnevnelse av årets NTNU-ambassadør. I år tilfalt æren den ekstremt begavede saksofonisten Hanna Paulsberg. Vi gratulerer! Deretter fikk vi oppleve Stina Stjern & NTNU Jazzensemble vs. Motorpsycho hvor namsosingen Stina Moltu har rekomponert Motorpsychos tidlige klassikere. Adressa kalte det en av de mest vellykkede superlørdag-konsertene noensinne og trillet et femmer på terningen.

Minus fra Trøndertun startet kvelden på Clarion Brattøra og vi servert et knippe av gitarist Bård Franssons låter.

Den høyst levende pop-funk-legenden Level 42 gjorde en maktdemonstrasjon i hvordan et band skal groove i 2015. Den som trodde at bandet var en skygge av seg selv fikk seg en på trynet. Maken til tight og vitalt spill skal en lete lenge etter.

Den palestinske artisten Rim Banna møtte nordmennene Frode Fjellheim, Hildegunn Øiseth, Mattis Kleppen og Snorre Bjerck i Vår Frue Kirke i et sterkt og engasjerende musikalsk møte med humanitære undertoner.

Fenomenet Swans rir igjen, og et fullstappet Brukbar/Blæst ble trollbundet i opp mot tre timer av det amerikanske bandet, hvis musikk har blitt beskrevet som "munker som messer foran en jetmotor". Adressa ga konserten fem øyne på terningen og kastet av seg gloser som "auditiv hypnose", "gigantiske og repeterende vegger av lyd" og "spirituell rockesjaman".

Bandet Eves fra Birka Folkehøyskole spilte god nordisk og moderne jazz for et forventningsfullt publikum på Dokkhuset.

Mellom og etter slagene til Level 42 og Candy Dulfer leverte The Blind Boys of Groove en oppvisning i spilleglede basert på et repertoar av klassikere fra funk- og soulverdenen. De tre karene drar 100% i samme retning, og er i stand til å løfte taket på enhver festival i og utenfor landets grenser.

Espen Berg Trio utviste et talent som med videre foredling kan nå helt opp i verdensklasse når han og trioen hans inntok Dokkhuset lørdag kveld. Vi stemmer i med blogger og jazzaficionado Tor Hammerø: "Espen Berg er klar for hvilken scene det skulle være - hvor som helst. Hører du Manfred Eicher?» Et definitivt gjennombrudd for trioen.

Candy Dulfer har stått på ønskelista til Jazzfest lenge. Derfor var det en helt spesiell glede å ønske henne velkommen til byen for aller første gang. Innenfor sin stil leverte Candy Dulfer & Band et helstøpt show med egne hits og dansbare låter i en ren partysetting. Publikum ville ikke slippe henne av scenen.

Den nyutnevnte NTNU Ambassadøren Hanna Paulsberg førte kvelden trygt i havn sammen med det fenomenale kompet Bjørn Marius Hegge og Tomas Järmyr. Ekte jamsession hvor du unge talentene fikk spille sammen med sine helter.