Jazzfest Fredag

Kolve-band-kopi.jpg

Fredag morgen startet tidlig med en workshop med den levende basslegenden Anders Jormin, om lag 30 personer fikk et dypdykk inn i bassens historie, anatomi og muligheter. Særdeles informativt fra professoren ved Musikkhøyskolen  i Göteborg.

Deretter inntok Stina Stjern og NTNU Jazzensemble Kvinne/Barn-avdelingen på St.Olavs hospital og ga en smakebit av hva som sto på menyen på Dokkhuset under NTNU´s Superlørdag. Det ble en rørende og fin konsert for pasienter i alle aldre og ansatte ved St.Olavs.

Det unge talentet Adrian Waade dro publikum inn i sin musikalske verden med en vakker solokonsert for fiolin, før danske Mette Rasmussen og amerikaneren Chris Corsano ga oss vårt første internasjonale tilsnitt i en intens og heseblesende frijazzkonsert.

Milenburg Joys med Heidi Skjerve som gjest dro opp stemningen hundre prosent på Broen Bar og holdt fokus i to timer med deres hyllest til selve starten av jazzhistorien.

Stian Stakset tok turen fra biblioteket med sitt "Live Jukebox"-konsept og lot publikum komme nærmere improvisatørene Sidsel Endresen og Stian Westerhus i en nær og inngående samtale om deres musikalske bakgrunner og impulser.

Aperitif-bandet Stellar fra musikklinja på Ole Vig viste gode takter i Bar Passiar før Kåre Kolve fylte salen i Dokkhuset til randen når han hadde urpremiere på sitt bestillingsverk, med et stjernelag av musikere i ryggen. Konserten ble godt mottatt og vi håper at bandet får et liv etter festivalen. Adressa triller en firer og mener at "Det startet rufsete, men sluttet meget godt."

Stian Westerhus og Sidsel Endresen satte stemningen fra første tone på Brukbar/Blæst, og sendte lytterne inn et lydunivers få kan skape. De trollbandt publikum og holdt seg i ytterkanten av hva som er mulig å få til med sine respektive instrumenter til siste slutt.

Motus Kvartett fra musikklinja ved Trondheim Katedralskole beviste at talentene spirer godt i Trondheim by, før Jan Garbarek fylte Clarion Brattøra og viste seg fra sin beste side. Adressa ga fem øyne på terningen og skrev: "Jan Garbarek og hans glimrende medmusikanter ga publikum alt de ville ha i løpet av to timer med både jazzrock og folkemusikk. Den fullsatte salen belønnet selvfølgelig bandet med stående applaus og fikk et inspirert ekstranummer som bonus. Jan Garbarek på Trondheim Jazzfestival innfridde de høye forventningene."

Julia Olsson Trio fra Birka Folkehøyskole Bar Passiar viste oss hva som rører seg på folkehøyskolen rett over grensen før den engelske trioen Troyka begeistret publikum med sin fengende, progressive og collagebaserte jazz.

BokkeReidars Bluesband spilte kveldens siste konsert og viste seg som et utrolig samspilt band med en vokalist med utstråling i verdensklasse før Nils Olav Johansen styrte jammen inn i fredagsnatten med stø hånd.