Konsertrapporter fra Jazzfest, fredag 11. mai

JAZZFEST UTE:
I år som tidligere år slo vi leir i Dokkparken og arrangerte Jazzfest UTE på fredag og lørdag. Selv om regnet øste ned hadde vi besøk av en mengde barnehagebarn. Dagen startet med en ellevill parade med Strindens Promenadeorkester, og fortsatte i Tonje Unstad univers av krabbekirkegårder, grådige tannféer og en sliten rockekråke Vi avsluttet dagen med bandet Lillebror, som hadde med seg sine helt egne versjoner av Alf Prøysens gode gamle sanger. Innimellom var det såpebobler, lek  og mye annen moro.
 
FOKUS: KENNETH KILLEEN
Artistic Director i IMC og 12 Points holdt et meget interessant foredrag om musikkindustrien av i dag, med tittelen ”Revolution in Evolution - Making sense of the inevitable changes in music, and the technological disrupters that impact creative value and experiences for musicians, promoters, agents and audiences”. 
 
Vi må forholde oss til en enorm mengde musikk, som produseres i en ustanselig strøm. Tenk at hele 63 album kom ut i løpet av de ca 50 min Kenneth snakket. Det sier seg selv at det ikke er lett å nå ut i vår tid. Og alt er i endring. Kenneth dro fram et interessant utsagn fra 2002: 
"The absolute transformation of everything that we ever thought about music will take place within ten years, and nothing is going to be able to stop it. I see absolutely no point in pretending that it's not going to happen. I'm fully confident that copyright, for instance, will no longer exist in ten years, and authorship and intellectual property is in for such a bashing. Music itself is going to become like running water or electricity..." – David Bowie, New York Times, June 2002
 
FOKUS: ARILD ANDERSEN
Vår faste talkvert Tor Hammerø holdt nok en hyggelig ”portrettsamtale” med vår norske basslegende, som i sitt 72. år er travlere enn noen gang. I løpet av samtalen var temaer som Andersens karriere helt tilbake til 60-tallet og de viktige møtene med Jon Christensen, Jan Garbarek, Terje Rypdal og ECMs Manfred Eicher, og det å reise med den store bassen og hvilke utfordringer det kan føre til, sentrale. Andersens har fått ødelagt bassen sin på flyplasser på grunn av ansatte som tydeligvis ikke har gjort jobben sin. I tillegg snakka han mye om det å jobbe med yngre musikanter - noe han har gjort gjennom hele sin karriere. I de første bandene på 70-tallet var Jon Balke og Pål Thowsen representanter for den oppvoksende slekt som har inspirert Andersen mye og seinere har blant andre Tore Brunborg og Nils Petter Molvær overtatt stafettpinnen. Sjøl om Andersen nå reiser med honnørbillett på buss og trikk, er han mer aktiv enn noen gang og han snakka også en del om det å organisere sitt musikerliv med booking av jobber, flybilletter etc som han gjerne gjør sjøl.
 
FOKUS: JOHN PÅL INDERBERG
John Pål Inderberg fortalte blant annet om overgangen fra tenor- til barytonsaksofon. Det var et bytte som var helt naturlig for han - den store saksofonen lå mye nærmere hans egen «stemme». Møtet og arbeidet med legenden Lee Konitz og hvordan det har påvirka han og hans måte å tenke musikk på, var også et sentralt tema. Her gjaldt det å stille godt forberedt, men ikke forutinntatt - her kunne alt skje underveis.
John Påls nesten improviserte innhopp med Chick Corea og Trondheim Jazz Orkester, der han leste Coreas dikt på sin egen umiskjennelige måte og var solist på låta «Bud Powell», blei sjølsagt også et tema.  
 
KARI IKONEN TRIO
Endelig lyktes det oss å få en av Finlands mest suksessfulle jazzmusikere til byen. Kari Ikonen og hans travle mannskap holdt en imponerende konsert i klassisk pianotrioformat. Trioen har et moderne uttrykk, og et fullsatt Cinemateket visste å sette pris på konserten. Det er godt å høre et band som har så lang fartstid at de fått muligeheten til å utvikle en egen kjemi. I tillegg har de gode komposisjoner, formfullendt samspill og gjennomarbeidede arrangementer.
 
THE REAL THING
I over 25 vår har vi hatt gleden av å høre de smokingkledde herrene i The Real Thing. Det gjorde vi også fredag ettermiddag på Broen Bar i Scandic Nidelven. Med sin deilige souljazz drevet fram av Palle Wagnbergs groovy orgel var det bare å sette seg i godstolen og nyte musikken. Det er befriende å høre denne type jazz, som ikke later som å være noe annet enn det den er, framført av voksne herrer som behersker sine instrumenter så til de grader at blir det en sann fornøyelse å høre på 
Staffan W. Olsson på gitar, Hermund Nygård på trommer og Dave Edge på tenor sax og fløyte.
 
JAZZFILOSOFISK CAFÈ
Ca 40 publikummere dukket opp på Jazz og filosofisk kafe. Cecilie Grundt Quintet spilte vakker musikk. Samtalen med filosof Solveig Bøe dreide seg om Sårbarhet. Det ble snakket om det sårbare menneske, hvordan vi forholder oss til andres sårbarhet, den sårbare jorda og sårbarhet som en viktig del av det å være menneske.
 
COFFEE SHAKES
Den rocka og uredde kvartetten Coffee Shakes fra Trøndertun folkehøgskole leverte et energisk sett på Bar Passiar fredag, i forkant av Cécile McLorin Salvant. De snekrer egne låter, som de fremfører med stor overbevisning. Det er groover og riff, ispedd en god del lekenhet med tanke på sjangerblanding, det dukker opp både rubato- og swingpartier , som holder lytteren interessert gjennom hele dette halvtimes settet. Dette er store talenter vi garantert får høre mer av i fremtiden!
 
CÈCILE McLORIN SALVANT
Les Tor Hammerøs blogg: https://www.nettavisen.no/meninger/torhammero/drmmen-i-oppfyllelse/3423485918.html
 
RONNIE JACOBSEN
To brødre i ånden møttes for første gang på Antikvariatet denne kvelden, Ronnie Jacobsen og Dr. Bekken. To musikalske sjeler, et lass med felles musikalske referanser og null tid tid forberedelser. Det trengs heller ikke med så seriøse kunstnere innen hvert sitt felt. Jazzfest har tidligere koblet Dr. Bekken sammen med både Hans Bollandsås og Rohey Taalah i duoformat. Musikken ble magisk. Så også nå. Håper Ronnie og fastlegen vår møtes snarlig igjen. Takk for ei herlig stund med ekte vare! 
 
VEGARD BJERKAN ”NARDUC”
Vegard Bjerkan håndplukke et drømmeband, satt sammen for anledningen. Konstellasjonen leverte en konsert av høyeste kaliber på Verkstedhallen denne kvelden. Sammen med Ola Kvernberg (fele, synth m.m.), Hallvard Gaardløs (bass) og Kim Christer Hylland (trommer, elektronikk) bød Vegard på egenskrevet musikk, sterkt inspirert av rock og progrock, fusion og verdensmusikk. Akkompagnert av Ingrid Høsøiens kreative lysdesign og Terje Hallands mørke og mektige lydmiks ble dette en stor kveld for festivalen og dens tilhørere. Konserten var en takk for Geir Digernes minnepris som Bjerkan mottok under Julejazz 2017, og kom i stand som resultat av samarbeid med Sparebank1 SMN.
 
ARILD ANDERSEN & TRONDHEIMSOLISTENE
«Jeg våkner og roper etter mer drøm» er et kjent Shakespeare-sitat. For publikum i Vår frue kirke ble sitatet aktuelt under en usedvanlig vakker konsert med Arild Andersen og TrondheimSolistene. Konserten var et resultat av en uttalt drøm Andersen hadde om å jobbe med Trondheimsolistene. Drømmen ble virkeliggjort av Jazzfest.
 
Konserten ble en nydelig opplevelse i vellyd og med klangfarver som bare TrondheimSolistene med sin lydmann kan frambringe. Når dette kombineres med Arild Andersens komposisjoner, utrolig smakfullt og vakkert arrangert av Tore Johansen blir helheten imponerende, rørende og berørende. Både Andersen tradisjonelle jazzlåter, de mer folketoneinspirerte og tangoen satt som et skudd med perfekt timing og gjorde samspillet mellom Andersen og orkester til en times konsert man ikke vil våkne fra. For en musiker, for et orkester, en drøm!
 
Hi5
Det østerrikske bandet HI5 tok publikum med på en spennende reise gjennom ulike sjangerblandinger, fra jazz og elektronika, til tyngre rockegroover og riff. Dette up-and-coming bandet har allerede gjort seg bemerket på en rekke festivaler rundt om i Europa, og de viste høy internasjonal klasse da de besøkte Jazzfest. Det er musikk som overrasker og engasjerer publikum, aldri stillestående, og med mye informasjon. Her må man følge med, men uten at det tar fokus bort fra det musikalske forløpet, for her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er åpenbart at det ligger mye arbeid og øving bak bandets særdeles stramt oppbygde live-sett, som oser av virtuositet, spilleglede og høy kvalitet på låtmaterialet,
 
ATOMIC
Atomic er en av de fineste nordiske samarbeidet som har funnet sted mellom Norge og Sverige. Med svenskene Fredrik Ljungkvist (sax/klarinett) og Magnus Broo (trompet) og de norske musikerne Ingebrigt Håker Flaten (bass), Håvard Wiik (piano) og Hans Hulbækmo (trommer). 
 
Atomic er som en bauta i norsk jazzliv og har eksistert i neste 20 år. Bandet består av fem ekstremt gode utøvere som sammen skaper interaksjoner av improvisasjon som alltid er spennende å høre på. Bandet virket strammere en det jeg har hørt før med utrolig sterke komposisjoner.
 
Håvard Wiiks komposisjon tillegnet Olivier Messian var en fantastisk vakker avslutning på en utrolig flott konsert. Det er allikevel gjennom improvisasjon og samspill de viser hvorfor de er en av de mest spennende band som finnes i jazzverdenen. 
 
Det er første gang jeg hører Hans Hulbækmo i Atomic, der han overtok etter Paal Nilssen-Love, og det er bare å ta av seg hatten for denne ekstremt musikalske kreative unge herren med de store ører. Måtte dette bandet bestå i 20 år til!
 
STROBOSKOP
Et prakteksempel på et band som har kommet fram til en felles retning. De har sin helt egen sound, og de har enda ikke platedebutert! Kombinasjonen av unis altsaxofon og elgitar er genial. Når konseptet toppes av groovy kontrabass og trommer og kjempespennende låter og arr. treffer de publikum som en knyttneve i magen. Dette norsk-svenske bandet er en en sensasjon. De er virkelig i ferd må å finne sin egen stemme. Utlandet venter.
 
JAM SESSION MED DANIEL FRANCK 
Vår svensk-danske Trondheimsvenn spilte et intro-sett sammen med stortalentene Iver Cardas, gitar og Martin Heggli Mellem, trommer. Unggutta viste seg som modne samspillpartnere og gjorde en perfekt oppvarming nattas jam. Denne utviklet seg til en best tenkelig avslutning på kvelden. Morsomt var det at våre amerikanskje gjester i Cécile McLorin Salvants band dukket opp på scenen.
 
Les mer om fredag i Tor Hammerøs blogg: https://www.nettavisen.no/meninger/torhammero/drmmen-i-oppfyllelse/3423485918.html