Konsertrapporter fra Jazzfest, torsdag 10. mai

FOKUS: ZACH DANZIGER
Donny McCaslins meget spreke trommeslager hadde en interessant forelesning om sitt musikalske univers, hvor han kombinerer elektronikk og video med akustiske trommer. Vi møtte en meget ydmyk kunstner med mye på hjertet. Hva vi husker best? Utsagn som: How can I be different? og I don´t belevie that I am very good in what I am doing yet! Det ville vært meget interessant å se hans soloforestilling hvor hans trommepader trigger videobilder.

FOKUS: GURO SKOMSNES MOE & METTE RASMUSSEN
To av våre fremste utøvere innen fri improvisert musikk/støymusikk fortalte om sin bakgrunn. Guro og Mette høster sammen og hver for seg stor anerkjennelse utenfor landets grenser. Hvem visste at Guro har mottatt en mexicansk Oscar for filmmusikk? Og Mette er svært travel ”all over”. Dette var en strålende opptakt til konserten senere på kvelden, et sympatisk nærmøte med to unge kunstnere som har en helt klar idé og plan med sitt virke.
 
SIRI´S SVALE BAND og TRONDHEIM JAZZORKESTER & CHICK COREA

Les Tor Hammerøs anmeldelse her: https://www.nettavisen.no/meninger/torhammero/forent-corea/3423485431.html

Følgende er sakset fra trombonist Arvid Martinsens status: 

Det ble et populært møte med Siris Svale Band på Dokkhuset Scene under Jazzfest torsdag ettermiddag. Lokalet var fylt til randen av et voksent entusiaistisk publikum med en vokalist i toppform i en konsert som både var kul og artig. 

Særdeles hyggelig at de to jazzherrene Bjørn Krokfoss og Rolf Isaksen fikk festivalens ærespris til jublende applaus.

Senere på kvelden leverte jazzbyen sine egne helter Trondheim Jazzorkester og Chick Corea en helt utrolig konsert med orkesterleder Erlend Skomsvolls musikkarrangementer i stjerneklassen. Noe som Corea også gav uttrykk for. 

Med topp solister fra sine egne, den 77 syvårige jazzstjerna med et utrolig pianospill og et fullt Olavshallen som hyllet sitt eget fantastiske orkester, ble dette en uforglemmelig opplevelse. Takk!

FOKUS: DONNY MCCASLIN
Det var store forventninger til den Grammy-pris-vinnende saksofonisten Donny McCaslins konsert onsdag kveld under Jazzfest 2018. Sterkt knyttet til David Bowies finaleprosjekt «Blackstar» som han er.
 
Torsdag ettermiddag møtte den ydmyke men bevisste musikeren en rekke NTNU-talenter hvor han villig delte fra sine erfaringer med hvordan han selv hadde tilegnet seg sin kunnskap opp gjennom årene. Hans hovedtese var at selv om han i sin tid pugget Charlie Parker så det nesten låste hans egen utvikling, så var det først gjennom Sonny Rollins noe mer avslappede, men allikevel magiske forhold til saksofonen, han kom videre og fant sitt  eget spor som musiker gjennom. “Skal det improviseres så må en ikke lage avstanden opp til sine forbilder for stor, men hive seg utpå med former som passer ens eget lynne og karakter”, sa McCaslin godt underbygget av en rekke eksempler på sin sobre saksofon.
 
GNEIS
Kvartetten Gneis fra Trøndertun folkehøgskole leverte en flott aperitif-konsert med en blanding av egne låter og coverlåter. Flotte improvisasjoner og spennende originalmateriale, de lekte seg med avansert rytmikk. Tett samspill og en stor dose spilleglede ble gjennomgangstematikken i denne konserten i forkant av Trondheim Jazzorkester og Chick Corea i Olavshallen. 
 
TOM S. LUND
Denne stillferdige norske giganten leverte en lun og hyggelig konsert i kjent stil. Det var fullt hus på Antikvariatet, med god stemning og et lyttende publikum. Repertoaret var delikat sammensatt og besto bl. a. Prøysen, Otto Nielsen, Beatles, a-ha og klassisk brasiliansk stoff. Stemningen steg ytterligere med de lokale gjesteartistene fra øverste hylle, Kirsti Huke og Andreas Aase.
 
RAOUL BJÖRKENHEIM TRIAD
Raoul Björkenheim har en lang fartstid og høy stjerne i det internasjonale impromiljøet, som en av Finlands fremste utøvere innen sjangeren. Han har tidligere samarbeidet med blant andre Paal Nilsen-Love og Ingebrigt H. Flaten. Denne kvelden fikk vi høre han med et hel-finsk band, med Ville Rauhala på bass og Ilmari Heikinheimo på trommer, sistnevnte er student på NTNU Jazzlinja. Bandet leverer en konsert med stor bredde, fra åpne klang-landskap til tunge groover. Bassist Rauhala binder det hele svært godt sammen, hvor Raoul og Ilmari ofte kan trekke i stilistiske ulike retninger, for å skape spenning i musikken. 
 
ZENOS MODE
Julian Hauglands band Zenos Mode gjorde nok en fantastisk opptreden. Dette bander mikser rap, hip hop og samtidsjazz på ypperlig vis. Malin Dahl Ødegård er blitt en rapper av klasse. Kompet groover voldsomt, solistene i front er outstanding, låtlinjene til Julian er av fenomenale. Dette bandet er klar for de største arenaene ”inne og ute”!!
 
JAM SESSION M/ ELISABETH NYGÅRD

Trondheims hjemvendte vokalstjerne Elisabeth Nygård varmet opp nattens jam på forbilledlig vis, med et komp bestående av sin mann Rus Pearson og de nåværende jazzstudentene Joakim Rainer Petersen, piano og Wilhelm Westerman, trommer. Innledningsvis fikk vi bl.a. høre en herlig versjon av Joni Mitchells Goodbye Pork Pie Hat før unge spillesugne studenter jammet til langt på natt.