Konsertrapporter fra Jazzfest, lørdag 12. mai

JAZZFEST UTE:
Sola skinte fra klar himmel og livet var lett å leve da MUST (Midtnorsk Ungdomsstorband) startet dagen på lørdag. Med seg hadde de Spellemannpris-vinnende Bjørn Marius Hegge, som hadde skrevet helt ny musikk som det svingte skikkelig av. Dagen fortsatte med det unge bandet Pangea fra Ole Vig videregående skole, som beviste at rekrutteringen til jazzmiljøet ikke er noe å bekymre seg for. Til slutt spilte og sang Young Voices under ledelse av Marita Røstad et knippe selvskrevne låter, som straks er å finne på plate og diverse streamingtjenester. 
 
FOKUS: DANIEL HUMAIR
Den sveitsisk-franske Daniel Humair gjestet Norge for andre gang i sitt snart 80-årige liv. Og dette ble en virkelig mesterklasse, hvor kunstmaleren og jazzmusikeren øste av sin visdom, sin livserfaring og mengder av gode historier. Han har spilt med absolutt alle de største jazzfiolinistene: Stuff Smith, Joe Venuti, Stéphane Grappeli, Jean Luc Ponty, Didier Lockwood, Svend Asmussen m.fl.
Man burde hatt på båndopptaker og gjengitt hele sesjonen, for her var det sterke meldinger i massevis. Alt fra at han hadde lite til overs for å spille med vokalister til at Phils woods ikke likte å øve. 
Et lite utvalg av Humairs utsagn:
- My best souvenirs was to play with Cannonball Adderley, Sonny Stitt, Phil Woods. They had no weak parts. Cannonball could take the most stupid piece and make art of it. Joe Henderson as well.
- A lot of young drummers don´t play drums, they play rudiments. 
- People ask me to play because I don´t play what their friends are playing. 
- People with money they put money on shit. Not on jazz. 
- Jazz is not only black music anymore. You can find great jazz musicians all over the world, from all races and nationalities. But it is to many sorts of music called jazz that have nothing to do with jazz.
- I don´t want to be a servant. Nobody tells me about how to play with brushes or sticks! 
- Sonny Rollins is the best jazz musician ever. He has the best ideas, best concept, best content, he plays like he sings, he is talking jazz in the saxophone.
- Jazz is a conversation, tomorrow I am listening to Vigleik and Daniel, I am not listening to me. Looking forward to learn from them.
- A german piano player asked me not to play on one of my cymbals when he played solo. I replied: Go fuck yourself!
 
THE CHELTENHAM – TRONDHEIM JAZZ EXCHANGE
For niende år på rad gjorde jazzstudenter fra NTNU og Birmingham Conservatoire musikalsk forbrødring. Vi fikk høre tre grupper med seks NTNU-studenter mikset sammen med seks studenter fra Birmingham Conservatoire. Prosjektet var en gjentakelse fra Cheltenham Jazz Festival to uker tidligere. De unge hadde helt klart funnet tonen. 
 
Dette er sakset fra trombonist Arvid Martinsens status på Facebook: ”I går overvar vi en konsert med studenter fra jazzlinja parret med studenter fra Birmingham. Et flott engelsk/norsk samarbeid som har vart i hele ni år. Første band ut var med bl.a. jazz-trommestudent Elias Tafjord, sønn av en ikke ukjent tubaist i The Brass Brothers. 
For en trommeslager og musiker han er med en groove, teknikk og kreativitet som imponerte. Musikerne bød på nykomponert stoff, utfordrende og moderne jazz så det holdt. For en livsgnist og intensitet disse unge musikerne har. Digg! 
 
PAULSBERG/ALTERHAUG/ARNESEN/RØNNING
Se Tor Hammerøs blogg: http://torhammero.blogg.no/1526189870_kvinneseier.html
 
UTNEVNELSE AV NTNU AMBASSADØR 2018 – 2019.
I forkant av konserten med NTNU Jazzensemble ble det unge supertalentet Martin Myhre Olsen utnevn til NTNU Ambassadør. Juryens begrunnelse:
Årets NTNU – AMBASSADØR er saxofonist og komponist fra Leirsund, Akershus. Han tok eksamen ved Jazzlinja NTNU i 2013 med et påføgende årsstudium i komposisjon samme sted. 
 
Sammen med Megalodon Collective var han Spellemannsnominert i 2015 og ble kåret til «Årets unge jazzmusiker» i 2016. Kandidaten har vært på Norgesturné med Trondheim Jazzorkester og Come Shine, han har spilt på selveste Chick Coreas fødselsdagsfest på Blue Note i New York. I tillegg er han rykende fersk vinner av årets Spellemannspris i jazz med bandet Hegge.
 
Siden 2014 har han vært kunstnerisk leder for MUST (Midtnorsk Ungdomsstorband), og har gitt ut platene «Midtnorsk Ungdomsstorband & Young Voices plays the music of Martin Myhre Olsen» (2016) og «New Beginnings» (2017). I mai 2018 er han plateaktuell med sitt prosjektbaserte ensemble; MMO-Ensemble og verket «Any Day Now». 
 
Vi gratulerer Martin Myhre Olsen med den ærefulle utnevnelsen.
 
GUSTAV E. HOLMQVIST vs OTTO NIELSEN m/ NTNU JAZZENSEMBLE
Det var med stor forventning vi gikk til årets utgave av konsert-føljetongen ”ung komponist/arrangører med bakgrunn fra NTNU gjør nye versjoner av trøndersk pop/rock-artister med NTNU Jazzensemble”. Denne tradisjonen har vært et årvisst høydepunkt under festivalen siden 2011 da Erlend Skomsvoll tok for seg Åge Aleksandersens sangskatter. 
Årets mann var den svenske multiinstrumentalisten Gustav E. Holmqvist, som tok sin bass-eksamen ved Jazzlinja NTNU i 2014. Forventningen skulle bli innfridd, i overmåte. Dette ble en festkonsert, hvor de unge jazzstudentene strålte om kapp med arrangør, dirigent og konsertleder Gustav. Han hadde valgt ut noen av Otto Nielsens alle beste låter og klarte med største respekt å ivareta innholdet og videreforedle det på utsøkt vis. 
Takk til en strålende ensemble-prestasjon som kom over scenekanten med dyktighet og sjarme. En spesiell takk til vokalstudentene Ingrid Malmén, Vebjørn Mamen og Malin Dahl Ødegård, som løste trønderdialekten på imponerende vis. Denne suksessen bør ut til folket!
 
DAVID SKINNER
David Skinner er intet mindre enn en sensasjonelt bra musiker, opprinnelig fra England, bosatt i Norge siden 2005. Han har bachelorgrad i samtidskomposisjon fra Grieg-akademiet i Bergen og master i jazz/improvisert musikk fra NMH, Oslo. Han besøkte Jazzfest for første på Dr. Bekkens Blå Scene, fredag 11. mai. 
Her gjorde Skinner en imponerende konsert med rytmefoten godt plantet i stride- og old-school swingtradisjon. Å oppleve noen som har tatt stride-piano på alvor slik David har gjort, er sjeldent. Ikke bare gjør han et veldig godt eksempel på å føre stilen videre, han utfordrer også både sjangeren, seg selv og lytteren med egne arrangement på flere kjente låter, som f eks versjonen av Duke Ellingtons "Caravan". 
Etter konserten sitter man igjen med en følelse av å ha vært med på en reise tilbake til 1920-tallet, med røykfylte og trange barer, klirrende ølglass og den umiskjennelige stride-rytmen strømmende fra pianoet. 
Ingrid Steinkopf
 
MISS TATI
Bergensartisten Miss Tati tok Trondheim og Jazzfest med storm denne sommervarme lørdagskvelden. Alt lå til rette for heftige rytmer, dans og høy temperatur inne i Verkstedhallen, da Tati og bandet satte i gang sitt svært gjennomarbeidete og energiske live-sett. Det var åpenbart at mange kjente artisten og låtene fra før, og Tati oppfordret stadig damene til å komme foran scenen og sette standarden for hvordan et ekte Jazzfest-dansegulv skal være. Det var heftig, tight, energisk og fullt av genuin musikkglede fra Tati og bandet, som innfridde til tusen!
 
RELLING
Relling er et band bestående av avgangsstudenter ved Jazzlinja våren 2018, under ledelse av sanger og bandleder Harald Relling Nielsen. Det er flere enn Jazzfests Kunstneriske Råd som har fått øyne og ører opp for dette bandet. Kvartetten deltar i årets JazzIntro, Norsk jazzforums konkurranse for unge lovende band, hvor de er sendt videre til finalen under Moldejazz. Kombinasjonen av Haralds særpregede låter, utsøkte arrangementer og et band som går helhjertet inn for å dreis på sakene, gjør hele forskjellen. Noe stort er på gang!
 
HENNING SOMMERRO & GUNNAR ANDREAS BERG
SOLVEIG SLETTAHJELL

Se Tor Hammerøs blogg: http://torhammero.blogg.no/1526189870_kvinneseier.html
 
S. MØLLER BEATS & BIG BAND
S. Møller og deres samarbeidsprosjekt med DJ Reggie Got Beats aka Egil Reistadbakk er en suksesshistorie! Prosjektet «Beats & Big Band» har tidligere spilt for fulle hus, og Jazzfest og Dokkhuset denne kvelden var intet unntak. Stemningen var satt fra første tone, det var heftige beats og groovy versjoner av kjente klassikere i storband-drakt. Et i stor grad studentbasert publikum storkoste seg på denne festaftenen av en storband-konsert!
 
UNIVERBAL BAND
Unikumet David Jonathan Brüggemann tok med seg sitt relativt nystartede prosjekt UniVerbal Band til den siste ordinære konserten på jubileumsscenen vår Scene #30. Bandet groovet heftig fra første takt, og det er liten tvil om at dette er prosjektet har livets rett. Heftige beats, blandet med blåsere og scratching, rap og tydelige refreranser til 90-tallets sample-baserte hip-hop, gjør musikken frisk og vital. De er unge, sultne og svært samspilte, og fremfører materialet sitt med stor overbevisning og stil.
 
JAM SESSION m/ HEIDI SKJERVE
Trondheim og Rennebus vokalstjerne Heidi Skjerve hadde æren av å være jamvert på festivalens siste jam. Hun innledet sin ”nattevakt” sammen med jazzstudentene Peder Overvik Stuberg - gitar, Alf Høines - bass og Frederik Villmow - trommer. Det svingte skikkelig fra første stund, og det var svært mange spillesugne som holdt jammen gående til barpersonalet tok strømmen, bokstavelig talt.